(submition) Email sending fails/ strange phpmailer-behaviour

Once you've installed phpList Version 2... ask questions here!
Forum rules
Please help the volunteers to help you by supplying the version of phpList you are using, browser & version and if possible, a link to your phpList installation. This is for Version 2 of phpList (the orange one).

(submition) Email sending fails/ strange phpmailer-behaviour

Postby isnogutt » 11:44am, Sat 02 Nov, 2013

Hello Everybody,

during the setup I forgot to uncomment the lines
Code: Select all
$phpmailer_smtpuser = 'xxx';
$phpmailer_smtppassword = 'xxx';

with the result, that the Email-sending was anoying slow (aprox. 500 Mails per hour).

When I uncomment the two lines, Email sending gets quite faster but the (standard) submition page does not work properly: The users can register, but the sending of the activation-message always fails with the message (in the event-log):
Mailer Error: SMTP Error: The following recipients failed: xxx

- tried with different (correct) Email-Adresses
- Newsletter sending works fine & fast

I'm wondering if that has to do with the functionality or a bug in the smtp-mailer-class,
because, when I switch off the class with
Code: Select all
define("PHPMAILER",0);


Everything works out fine.

Now to my (main) question :)
Can somebody tell me, what influence that switch has to the system (e.g. sending of html-emails, reliability...) and how Emails are being sent, when the phpmailer-class is not active?

Im running v2.10.19

very best wishes, many many thanks in advance
isnogutt
phpList newbie
 
Posts: 3
Joined: 11:09am, Sat 02 Nov, 2013

Re: (submition) Email sending fails/ strange phpmailer-behav

Postby Dragonrider » 3:27pm, Sat 02 Nov, 2013

Setting define("PHPMAILER",x) to either 0 or 1 (instead of the x) tells phpList to use phpMail() rather than SMTP. Set it to 1 for better results with HTML rather than TEXT messages.

What have you set in define("PHPMAILERHOST",''?') that's where you would set the SMTP server name.
My sites:- http://wharfedalefestival.co.uk, http://ilkleygardeners.org.uk, http://emergencyaid.net, http://dragonrider.co.uk
Latest phpList version is now 3.0.12 (3 February 2015) and requires a minimum of MySQL 5.0 and PHP 5.3.x
Dragonrider
Moderator
 
Posts: 3460
Joined: 6:58am, Sun 02 Jul, 2006
Location: Ilkley, West Yorkshire, United Kingdom

Re: (submition) Email sending fails/ strange phpmailer-behav

Postby isnogutt » 6:26pm, Sun 03 Nov, 2013

sorry for my narrowmindedness :) :)
Do I understand it right, that if the option
"PHPMAILER" is set to 1 the phpmailer class is used for sending and if it is switched to 0
the smtp-mailer is used insted (In the phpmailer-directory are two different classes.
phpmailer-class is set to localhost by default (in the script "class.phpmailer.php"))?
What is the difference when sending HTML-Emails?

I set the option "PHPMAILERHOST" to my (working) smtp-server

note: when I send a test-(HTML)-Newsletter I can't see any difference?
Just to make shure, that nothing goes wrong, when I mass-mail to the whole mailing-list.
isnogutt
phpList newbie
 
Posts: 3
Joined: 11:09am, Sat 02 Nov, 2013

Re: (submition) Email sending fails/ strange phpmailer-behav

Postby Dragonrider » 10:35pm, Sun 03 Nov, 2013

PHPMAILER is set to either 0 for mainly TEXT sending, or to 1 if you are mainly sending HTML.

To set to use SMTP add your mail.server.com after PHPMAILERHOST
My sites:- http://wharfedalefestival.co.uk, http://ilkleygardeners.org.uk, http://emergencyaid.net, http://dragonrider.co.uk
Latest phpList version is now 3.0.12 (3 February 2015) and requires a minimum of MySQL 5.0 and PHP 5.3.x
Dragonrider
Moderator
 
Posts: 3460
Joined: 6:58am, Sun 02 Jul, 2006
Location: Ilkley, West Yorkshire, United Kingdom

Re: (submition) Email sending fails/ strange phpmailer-behav

Postby isnogutt » 3:04pm, Mon 11 Nov, 2013

hm, the config is still set to
Code: Select all
define("PHPMAILERHOST",'mail.myhost.com');


phpmailer still fails with

Mailer Error: SMTP Error: The following recipients failed: ...


when I try to subscribe

Newsletter-sending with a couple of adresses still works fine...

.................

means phpmailer=0
that I cannot send html-mails?
I tried to send a testmail and at the first glance there's no difference?
Are there other problems (e.g. when massmailing to more than a couple of recipients?)
isnogutt
phpList newbie
 
Posts: 3
Joined: 11:09am, Sat 02 Nov, 2013


Return to Question & Problems - after installing

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron